sreda, 23. januar 2013

Xtracycle

Xtracycle je standardizirana ponudba tovornih koles in dodatkov. Seveda smo nekoč vsi vrečke obešali na balance in plinske bombe z eno roko držali na prtljažniku ponija ampak v Ameriki so izumili drugačen način. Določili so osnovne parametre tovornih koles in navkljub pričakovanjem vse razkrili v maniri današnjih "open standardov". Tako so standardizirane vse dimenzije in razmerja dodatkov ter priključnih "mest" na tovornih kolesih (za dokumentacij spusti komentar ali mejl). V praksi lahko torej tovorno kolo zvarimo doma (seveda upoštevamo omenjeni longtail tech standard) in brez težav nanj priključimo vse dodatke, ki jih ponuja tržišče. Ali pa izumimo svoje. Vse paše, krasno.
Naprimer blender, ki ga montiramo na prtljažnik, pogon poveženo na zadnje kolo, bicikel postavimo na stojalo (ki je seveda tudi standardno) in z eno oslovsko silo blendamo ;) povsod.

Blender na človeški pogon.



Drug pomemben izum pa je dodatek s katerim vsako (skoraj) kolo spremenilo v cargo (tovorno) kolo. Xtracycle bolt-on (našraufek po slovensko).

Xtracycle dodatek, ki vsako kolo spremeni v tovornega...

... in potem nanj dodate vse mogoče dodatke.

V kompletu je dodatek z vsemi vijaki, daljši pletenici za zavore in zadnji menjalnik in daljša veriga. Pol urce dela za spretnega mehanika in drugi avto lahko prodate ;) Ceneje in hitreje do tovornega kolesa ne morete priti.

Zadnja ploščad seveda vabi k prevozu otrok. Ni problema, dodate staro balanco, ki jo s staro fajfo (krmilno oporo) pritrdite na sedežno oporo (zicštango po slovensko), za tačke vzamete stare rogove (ki seveda pašejo na standarne xtracycle nosilce prtljažnika) in tudi do trem srečnim otrokom ni več treba hoditi peš....preizkušeno. Očetu pa ni treba na Rašico za trening ;-)

Za dva otroka zadaj ...

Če pa so otroci še majhni in nestabilni, potem dodate še ograjco (lahko jo kupite ali naredite sami).

Xtracycle Hooptie, ograjca iz aluminija.

Dodatkov je še cela vrsta, za zadnjo ploščad lahko kupite narejene dile (po slovensko), lahko vzamete staro dilo od rolke, lahko jo naročite pri mizarju ali pa naredite sami. Da potnikov ne bo zeblo v rit, vam babica  lahko skvačka prt, morda pa si naročite preprogo, če vaš otrok hodi na mednarodno šolo in ima sošolce iz tamkajšnjih dežel?

Dile (po slovensko) za zadnji del.

Xtracycle ponuja tudi kompletna longtail kolesa, električno gnana ali na človeški pogon. Tudi zložljivega (za blokarčke je včasih sitno ovinkariti 2 in pol metrsko kolo v kolesarnico, bognedaj na balkon). Zakon.

Zložljiv Xtracycle Cargo Joe.

2013 Xtracycle EdgeRunner (20 palčno zadnje kolo). Lahko tudi z električnim pogonom.

V bližnji prihodnosti bodo Xtracycle kolesa in dodatki na voljo tudi pri nas - za več informacij spustite komentar ali mejl.







Ni komentarjev:

Objavite komentar