četrtek, 6. marec 2014

Tovorna prikolica?


Zima se počasi končuje in (za nekatere) se začenja kolesarska sezona. Za nekatere pa se itak nikoli ne konča ;)
In med zadnje celoletne kolesarje večinoma sodijo kolesarji, ki kolo uporabljajo za vse. Polega rekreacije tudi za prevoz otrok, nakupe, obisk vrta in tržnice ter prevoz v službo. In vedno se pojavi problem prtljage.
Tovorno kolo je super ampak včasih je tovorna kolesarska prikolica odlična rešitev. Kolo ostane kolo, prikolico pa uporabljamo, ko jo potrebujemo. Dobra kolesarska prikolica je lahka in se enostavno zloži na majhne dimenzije, primerne za shranjevanje.
Preizkusil (sam in prijatelji) sem kar nekaj prikolic in tole so pomembne lastnosti:



Teža. 12 kg se ne sliši veliko, če pa jih moraš štirikrat na teden odnesti v klet, verjemite, da se pozna. Ali pa dvigniti na vlak ali preko robnika. Dobra prikolica naj ima pod 10 kg, odlične jih imajo 6-7 kg in še vedno imajo uporabno nosilnost. Žal je manjko teže podobno kot pri kolesih povezan s ceno ampak v letih uporabe boste bolj cenili 5 kg lažjo prikolico kot 70 EUR cenejšo.


Nosilnost. Naj ima prikolica večjo nosilnost, kot jo potrebujete. Večja nosilnost pomeni boljše materiale in boljšo konstrukcijo. Po mojih izkušnjah je 50 kg minimalna, naj ima raje več. Seveda upoštevajte prvo točko - kolesarska prikolica mora biti lahka. 7 kg prikolica ima lahko nosilnost 90 kg, to obljublja kakovostne dele in premišljeno konstrukcijo.


Sestava prikolice. Enostavnost je pomembna, veliko zapletenih sestavnih delov na prvi pogled obljublja veliko, vendar so vse to možne težave. Veliko število gibljivih in sestavljivih delov, vijaki, zapletene sklopke... ko se na poti kaj odlomi, jih boste prekleli. Prikolica naj bo enostavna, povezave med sestavnimi deli pa zamenljive (če izgubite ali se vam odlomi varnostna spona, jo lahko nadomestite z vijakom, koščkom žice ali vejo). Prav tako se mora prikolica enostavno zložiti.



Prilagodljivost. Prikolica se mora prilagoditi vašim željam in ne obratno ;) Dobra prikolica omogoča, da nanjo pritrdite poljuben zaboj, košaro ali druge nosilne elemente. Imeti mora možnost podaljšanja nosilne roke. Idealna prikolica omogoča, da nanjo priklopite še eno prikolico. Preizkušeno na potovanju v dvoje, ko je eno kolo odpovedalo.



In še ultimativna kolesarska prikolica ;) Tudi dva lahko prespita, če se stisneta.


Naslednjič pa: otroška kolesarska prikolica, izkušnje in nasveti. Medtem pa za več informacij klik na:
http://www.tovorno-kolo.eu/index.php/carry-freedom



4 komentarji:

  1. Le to mi še manjka, kje se dobijo in kakšna možnost izbire je pri nas.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. posljite mi mejl ali telefon in vas kontaktiram.

      Izbriši
  2. Osebno prepričevanje me ne zanima.
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne razumem sicer vase opazke, nisem vas želel prepričevati ampak vam posredovati informacije, za katerimi sprasujete...

    OdgovoriIzbriši