sreda, 10. junij 2015

Poganjalci

Ja, ubogi otroci nimajo časa, da bi se naučili hoditi, ker jih iz vozička prestavijo direktno na kolo.

Za moj okus malo prezgodaj, ampak otroci pa menda uživajo. Pa prodajalci koles tudi ;)

Industrija je seveda zgrabila priložnost in ponudila 1000 in eno vrsto poganjalcev. Za vsak okus in vsak žep. Najboljši modeli so izredno lahki in rastejo z otrokom. In še vedno niso predragi.

Zanima me le, zakaj proizvajalci otroških koles še vedno uporabljajo elemente odraslih koles in ne zmorejo narediti normalnega otroškega kolesa, ki ne bo težak kot cent? Pa čeprav zaračunajo dober denar zanj.

Npr. kakovosten poganjalec stane 100-150 EUR in ima 3-5 kg ter 12-16 colska kolesa.
Ko pa dobi pedala, gonilko in verigo (kar vse skupaj ne bi smelo tehtati več kot 1 kile), pa postane 12 kilogramski monstrum za 200+ EUR.

Pa res 16 kilski otrok potrebuje obročnik s 36 špicami? In 800 gramske 20 colske gume (tekmovalni 26 colski plašč ima dobrih 300 gr).

Hčerki sem spletel obročnik z 12 špicami, zamenjal gumo in ga olajšal za 300 gr. In obroč zdrži, tudi mene, ki sem ga preizkusil z vožnjo čez pločnik. S par preprostimi in poceni ukrepi lahko znižaš težo otroškega kolesa za 1-3 kilograme. In verjemite, da se pozna, če ima kolo 9 kil namesto 12.

Pa nazaj k poganjalcem - pojavili so se modeli za 6 mesečne otroke... za moj okus vseeno malo prezgodaj.





Early Rider - poganjalec za otroke od 6 mesecev naprej.




Kolesarsko industrijo je zajela "fatbike" manija, celo v Hervisu ga dobiš za 800 EUR (in sploh ni slab). Če je za fotra, mora biti tudi za otroka. Evo ga in ideja sploh ni slaba, gume nudijo več udobja in varnosti.



Kaj pa zapriseženi obritonogci - cestni kolesarji? Tudi za njihov naraščaj se najde model, resda ima debelejše gume ampak balanca je pa prava ;)





Early Rider je eden izmed redkih proizvajalcev, ki ima namesko in lahko kolo (s pedali). Dobrih 300 EUR ni malo, ampak ima pa pogon na jermen in pod 6 kg. Pa še dobro ga prodaš, ko ga otrok preraste. Na koncu izgubiš cca. 150 EUR, kar je toliko, kot stane železen monstrum iz veleblagovnice, ki ga na koncu vržeš stran ...




Ni komentarjev:

Objavite komentar